Rara, wat was Microsoft ARA … en is XenApp Essentials Service? (voorheen Citrix XenApp Express)

In januari 2016 pronkte de catchy titel ‘Rara, wat is Microsoft ARA?’ in mijn lijst van kladjes.

Beter gezegd nu: wat was ARA?

ARA staat (of stond dus) voor Azure RemoteApp.

Azure RemoteApp (codenaam Project Mohoro)

Sommigen kennen Azure RemoteApp wellicht nog als de codenaam die Microsoft hanteerde voor haar cloudproduct om de Desktop-as-a-Service (DaaS) markt in 2014 te betreden: Project Mohoro. Zie ARA als een soort RDS-as-a-Service, want uiteindelijk consumeerden de eindgebruikers hun applicatie(s) op een Windows Server in tegenstelling tot Virtual Desktop Infrastructure waarbij elke VDI-gebruiker z’n eigen Windows (7/8.x/10) client toegewezen krijgt.

Uiteindelijk heeft elke vorm van desktop virtualisatie, zoals RDS en VDI, simpelweg als doel om (vaak verouderde) Windows applicaties aan te bieden. De twee meest bekende softwareproducten van deze technologie zijn Citrix en VMware. In augustus 2016 heeft Microsoft dus aangekondigd om met Azure RemoteApp te stoppen en in plaats daarvan die functionaliteit te continueren via Citrix voor desktopvirtualisatie-as-a-service.

UPDATE Citrix heeft XenApp “Express” inmiddels hernoemd naar XenApp Essentials Service.

Citrix XenApp Express Essentials Service: opvolger van Microsoft ARA

Dit cloudproduct van Citrix heet voorlopig nog XenApp Express Essentials Service en is nog volop in ontwikkeling. In 2017 komt XenApp Essentials beschikbaar voor het grote publiek met een geplande ‘tech preview’ in 2016Q4, ofwel binnen nu en 4 weken 😉 Op het Microsoft Ignite evenement heeft Citrix wel alvast een sneak preview gedemonstreerd:

Onze handen jeuken om zelf met XenApp Express Essentials Service aan de slag te gaan, want wij zagen in Azure RemoteApp al grote potentie.

Neem gerust contact met mij op voor vragen en/of proactief signaal wanneer XenApp Essentials Service publiekelijke beschikbaar komt:

Mike van Zandwijk
+31613141018

mm

Over Mike van Zandwijk

Als editor in (mis)chief verzorgt Mike de hoofdredactie van WOW365. Mike werkt bij Winvision als principal consultant, meestal in de rol van architect voor werkplek-, cloud- en enterprise mobility management trajecten.

Eén reactie

  1. Citrix heeft XenApp “Express” inmiddels hernoemd naar XenApp Essentials Service | [bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *