Communicatie Sites in SharePoint – snel en mooi

Op 16 mei 2017 heeft Microsoft voor het tweede achtereenvolgende jaar een virtuele conferentie gehouden onder de naam SharePoint Virtual Summit 2017. Tijdens deze conferentie werd getoond welke verbeteringen eraan komen voor SharePoint en deze keer was het zeker de moeite waard. De gehele community wacht reikhalzend op de uitrol van de verbeteringen waaronder de Communicatie Sites.

Met de komst van Office 365 Groepen is er een nieuwe Teamsite template in gebruik genomen die ook bekend staat als de Moderne Teamsite. Nu is er ook een moderne publicatie site aangekondigd en deze krijgt de naam Moderne Communicatie Site. Net zoals in de Moderne Teamsite is deze gebouwd voor de Cloud en voor Mobiele weergave. Microsoft lost weer een belofte in met hun uitgangspunt: Cloud first Mobile first.

Wat is een Communicatie Site?

Een Communicatie Site is bedoeld om voor een grote groep lezers informatie aan te leveren die vriendelijk is in het onderhouden ervan en op ieder apparaat en schermgrootte kan worden bekeken zonder daarvoor aanpassingen te doen.

Secties in plaats van Pagina lay-outs

 Pagina lay-outs worden vervangen door in een pagina secties in te voegen.  Hiermee wordt flexibele pagina gemaakt waarbij meerdere indelingen op een pagina mogelijk zijn zonder hiervoor vooraf paginasjablonen voor te hebben.
Section layout

Webonderdelen in een moderne (communicatie) site

De Moderne Site wordt qua webonderdelen uitgebreid met nieuwe webonderdelen. Een overzicht toevoegen van evenementen of contactpersonen is nu met een paar klikken te regelen.

Webparts voorbeelden

Het resultaat

Het resultaat (zoals hieronder getoond) is een pagina met content die past bij het doel van de pagina en waarbij de pagina’s ook standaard weergegeven worden op ieder schermformaat zonder maatwerk.

Totaal overzicht van communicatie sitesMet de Communicatie Sites in SharePoint komt er een standaard ervaring voor gebruikers waarbij de inhoud zowel statisch als dynamisch op een pagina worden getoond.

Al met al ziet het er naar uit dat de nieuwe Communicatie Sites in SharePoint veel biedt van waar de gebruikers op hebben gewacht. De nadruk steeds daarbij steeds meer te liggen op het juist toepassen van deze nieuwe site en gebruikers bekend te maken met de mogelijkheden ervan.

Wanneer is dit beschikbaar?

Microsoft heeft aangegeven dat de wereldwijde uitrol in het 3e kwartaal van dit jaar gaat plaatsvinden waarbij een eerste uitrol in het 2e kwartaal wordt gestart voor alle Office 365 omgevingen met een First Release geactiveerd.

Via deze film op Youtube alvast meer informatie. Snel weer meer!

Stel je vraag of geef feedback